Інструкції

Яку духовку купити? (далі...)

14.09.2015

Яку духовку купити?


Ви вирішили придбати духовку? В цій статті ми розглянемо різні типи духовок, їх переваги і недоліки. Дана інформація може служити як інструкція по вибору духовки від кваліфікованих фахівців.


Вбудована чи вільностояча?
Тут радити щось конкретне ми не можемо. Все залежить від того як Ви запланували свою кухню. Тут Вам випадає радитись з мебляром який проектує і виготовляє ваше замовлення. Виробники техніки виготовляють духовки, вбудовані чи вільностоячі однаково якісно або не якісно (залежить від виробника).


Газова чи електрична?
З кожним днем, це питання постає рідше і рідше. В наш час, беззаперечно, по всіх характеристиках виграє електрична духовка. Вона виграє в багатьох порівняннях: безпека, економія, мультифункційність. А тепер детальніше: думаю не треба пояснювати питання безпеки стосовно використання газу. Для цього є інструкція по користуванню. Витік газу вже не раз закінчувався дуже сумно. Хоч зараз і є системи типу «газ - контроль» які працюють, але нащо потрібні ризики якщо їх можна уникнути. Якщо Ви живете в будинку де є постійні вібрації (поряд з великою дорогою, залізничною колією, або щось інше) то існують ризики послаблення стиків газової труби чи шлангу, а звідси і витік газу. Система «газ - контроль» і інструкція з експлуатації тут не поможе. Також всі сучасні духовки мають захист від дітей. Електрична духовка також є більш економною. Хоч деякі особи стверджують навпаки, та все ж я посперечаюсь. Я порахував по лічильнику скільки я витрачаю газу і електроенергії на приготування одної і тої самої страви, і дійшов висновку що в електричній духовці дешевше. Звісно спрогнозувати скачки тарифів на газ і електрику дуже складно і не виключено що цей фактор може змінитись. Також Ви можете почитати інструкцію і порівняти дані по споживанню. Основною перевагою електричних духовок є мультифункційність. Електрична духовка дозволяє на порядок точніше підібрати температуру (1-3°С, газова 10-30°С) для приготування їжі. Можна підібрати цілу низку різних режимів для приготування їжі(це можна прочитати в інструкції з експлуатації). Можна запрограмувати час закінчення приготування страви (тому у Вас нічого ніколи не підгорить). Також Ви можете готувати на парі (це значно здоровіше), що не можливе в газовій духовці.


Яку очистку краще вибирати?
Електричні духовки сильно відрізняються в ціні. Це не тільки через виробника, розмір дисплею, кількість програм але й через спосіб очистки. Є три основних способи очистки: гідролізна, каталітична, піролітична. Гідролізна – це очистка водяною парою. В духовку ставиться посудина з водою і вона перетворюється в пару яка розмякшує бруд і залишки їжі. Потім їх легко можна зібрати губкою. Ефективність середня. Каталітична – це коли стінки духовки вкриті емаллю зі спеціальною каталітичною речовиною яка при температурах 140-200 °С окислюється і прискорює процес розчеплення жиру який осідає на стінках. Але тут є негативний момент: каталітичні панелі потрібно міняти (в середньому кожних 300 годин використання) і на дверцятах панелі нема (дверцята прийдеться мити). Ефективність висока. Піролітична – це коли духовка розігрівається до температури 500°С і весь жир і залишки їжі перетворюються на попіл. Такі духовки виробляються з найякісніших матеріалів, тому і коштує найдорожче. Також необхідно враховувати що меблі в які духовка вбудовується мають бути відповідні, або відповідно ізольовані. Стандартно меблі розраховані на зовнішню температуру до 70 °С. Також ці духовки важчі за інші і потребують окремого силового кабелю напругою 6000В. Ефективність найвища. В кожній духовці є інструкція з експлуатації в якій описано всі деталі і застереження по користуванню.


Коли Ви вибираєте духовку то мусите пам`ятати, що тут дуже сильно працює принцип ціна-якість. Пам`ятайте приказку «Скупий платить двічі», але викидати гроші на вітер теж не варто. Переплачувати за модний бренд я не вважаю доцільним. Найпродаваніші і найменш проблемніші марки середнього цінового діапазону є Bosch, Siemens, Gorenje, AEG, Electrolux, Zanussi. Може є ще і інші але майстри з сервісів виокремили саме цих виробників бо вони до них попадають дуже рідко. Думайте і вибирайте і пам`ятайте: прочитана інструкція з експлуатації перед користуванням позбавляє Вас від проблем після.